Kosmetiikkajoulukalenterin vastuullisuus

Joku ehkä tietääkin, että Petra on vanhana kauneusbloggaajana kovan luokan joulukalenterifani ja elää loppusyksystä kosmetiikkavuoden kutkuttavinta aikaa, kun joulukalenterit pulpahtelevat markkinoille. Useat tutut bloggaajat kokoavat parhaillaan listoja vuoden 2022 kosmetiikkakalentereista, eikä enää kauaa, kun arvioita saadaan myös iltapäivälehtien kauneuspalstoille.

Olinkin aika onnessani, kun kuulin että tänä vuonna myös Davines lähtee mukaan kosmetiikkakalenterimarkkinoille, mutta vastuullisen kuluttamisen näkökulmasta asiassa on kuitenkin hieman pureksittavaa.

Seuraavassa joulukalenterifanin mietteitä vastuullisuudesta.

Onko kosmetiikkakalenterin myyminen oikeasti vastuullinen valinta?

Käännänkö selkäni verkkokauppamme arvoille, jos otamme tämän myyntiin?

Pitkän linjan kosmetiikkaharrastajana ja entisenä bloggaajana olen seurannut joulukalenteriskeneä pitkään. Tiedän jo melko tarkasti ennakkoon, mitkä kosmetiikkakalenterit myydään loppuun pelkkien varauslistojen kautta ja mitä niistä saa vielä ihan joulun kynnyksellä edullisesti alelaareista.

Kosmetiikkajoulukalenterin konseptia on aiheellisesti kritisoitu turhasta kuluttamisesta ja luonnonvarojen tarpeettomasta hukkaamisesta. Moniin kalentereihin sisällytetään kustannussyistä krääsää kuten paperilappuja, ponnareita, tarroja ja muuta sälää, joka laveasti katsottunakaan ei vastaa kosmetiikan määritelmää – siis sitä, mitä asiakas ajatteli saavansa. Pahin ympäristösynti on tietysti ostaa tuotteita, joille ei ole käyttöä – ja tämän ajatellaan helposti olevan väkisin osa kalentereiden konseptia, kun jokaisen luukun sisältö on yllätys.

Mutta voisiko asiat tehdä toisin? 

Voisiko tuotekuvauksella varmistaa, että kalenterin plussat ja miinukset sekä kohderyhmä selviäisivät kattavasti jo ennen ostopäätöstä? Olen avannut kalenterin sisältöä verkkokaupassamme kolmessa vaiheessa: yleinen tuotekuvaus kertoo millaisesta tuotteesta on kyse, tarkemmat vihjeet kuvailevat tuotteita vielä utuisen verhon takaa (paljastamatta kuitenkaan liikaa niille, jotka haluavat säilyttää salaisuuden luukkujen avaamiseen saakka). Näiden lisäksi löytyy kutienkin myös yksioikoinen sisältölistaus, joka kertoo, mitä tuotteita Davines-joulukalenteri sisältää.

Myös INCI-listaus on tottakai nähtävillä kokonaisuudessaan, jotta tiettyjä raaka-aineita välttelevät asiakkaat voivat varmistaa tuotteiden sopivuuden itselleen.

Kun tuotetekstissä kerromme, että tuotteet sopivat kaikille hiustyypeille, se todella tarkoittaa tätä. Vaikka Davinesin valikoimaan kuuluu laajasti erilaisia hiuspohjaongelmiin erikoistuneita tuotteita, joulukalenterissa ei ole mukana yhtään spesifisti hius- tai hiuspohjaongelmaan erikoistunutta tuotetta, jonka käyttöä emme voisi suositella kaikille mahdollisille hiustyypeille.

Kosmetiikkakalenterin todellinen arvo ja pakkausnäkökulma

Olisin itse toivonut, että kalenterin kaikissa 12 luukussa olisi ollut tuote, mutta yhdessä luukuista piilottelee kolmesta (joskin reilusta) tuotenäytteestä koostuva hoitokokonaisuus. Luukun sisältöön en voinut itse vaikuttaa, mutta koska hoitokokonaisuus oli laskettu mukaan valmistajan ilmoittamaan kalenterin euromääräiseen arvoon, laskin kalenterille OVH-hintoihin perustuvan todellisen arvon, jossa näytteitä ei ole laskettu mukaan. Meille on tärkeää, että kaikki tuotetiedot ja myyntiväitteet ovat mahdollisimman rehellisiä ja läpinäkyviä, joten mikäli törmäät muissa yhteyksissä erilaiseen arvoon, syy johtuu tästä.   

Myös joulukalenterin koko ja pakkaussuunnittelu vaikuttavat vastuullisuusarvoon. Joissain kalentereissa pieniä tuotteita piilotetaan paperisälän sekaan isoihin luukkuihin, jolloin kalenteri saadaan näyttämään valtavan kokoiselta – ja ehkä ylelliseltäkin?

Tällöin sekä kuljetukseen että varastointiin hukkuu turhaan resursseja vain siksi, että kokonaisuus saataisiin vaikuttamaan todellisuutta suuremmalta. Toki joillekin iso kalenteri on myös loppuvuoteen kuuluva sisustusesine siinä missä kausivalotkin, enkä halua sitä iloa keneltäkään viedä. Mutta korvan taakse tämäkin näkökulma halukkaille hautumaan.

Davinesin joulukalenteri on napakasti pakattu, eikä tuotteita ole hukutettu paperisälään. Ilman jouluaiheista brändäystä kalenterilaatikko luukkuineen on myös helppo uudelleenkäyttää vaikkapa lapsen, puolison, ystävän tai työkaverin yllättämiseen.

Davines-joulukalenterin sisältö ja brändin vastuullisuus

Iso osa joulukalenterin vastuullisuutta kytkeytyy kuitenkin tuotteisiin – miten ja millaisissa oloissa ne on tuotettu, miten brändi viestii vastuullisuudesta ja toimiiko se konkreettisesti ympäristövastuun ja sosiaalisen vastuun mukaan?

Tässä nostan heti oman käteni virheen merkiksi, sillä verkkokauppamme oma vastuullisuusviestintä kaipaa ehdottomasti lisää konkretiaa.

Davines Group (joka valmistaa sekä Davines-hiustuotteet että Comfort Zone -ihonhoitotuotteet – eli koko meillä myytävän tuotevalikoiman) tekee esimerkillistä työtä vastuullisten valintojen eteen, mutta itse en ole ehtinyt niistä vielä kattavasti viestiä. Tähän on tulossa parannus, mutta joitakin esimerkkejä ja pieni linkkikimara jo nyt puheideni tueksi, mikäli haluat perehtyä omin päin:

– Merten muovikuormaa vähentävä Plastic Bank -yhteistyö

– Kuivuudesta kärsivien alueiden korroosiota ja köyhyyttä ehkäisevä Ethiotrees-projekti, joka myös kompensoi hiilidioksidipäästöjä

– Ympäristön tilaa ja köyhien yhteisöjen elintasoa kohentava 1% for the Planet -yhteistyö

– Suunnitelmallinen strategia kohti täyttä hiilineutraaliutta jo vuodesta 2006

Muita näkökulmia Davines-joulukalenteriin

Davines-joulukalenterin sisältö on koottu kohtuullisuusperiaatteen mukaan (vain 12 luukkua 24 sijaan), luukuista paljastuvat yllätykset on niiden yleispätevyyden vuoksi helppo jakaa ystävän, työkaverien tai perheen kanssa, ja suurin osa tuotteista on järkeviä käyttökokoja, joista riittää iloa pitkään. Yhtä luukkua lukuunottamatta kaikki tuotteet ovat kooltaan 50-100 ml/g.

Ja sitten vielä se tärkein huomio kerran uudelleen. Mikäli koet, että tarvetta uusille hiustuotteille ei seuraaviin kuukausiin ole, tai jos olet jo löytänyt THE tuotteet, joista et ikinä halua enää luopua, harkitsethan kalenterin ostamista tarkkaan.

Haluatko jatkaa keskustelua?

Kun kaikki tähän hätään keksimäni vastuullisuuskulmat on pyöritelty, uskallan sanoa, että olen innoissani Davines-joulukalenterin lisäämisestä valikoimaan. Mikäli haluat jutustella aiheesta lisää tai jos herätin muuten kysyttävää kalenterista, valikoimastamme tai vastuullisuudesta yleisesti, jatkan mielelläni keskustelua kommenteissa tai verkkokaupan somekanavissa!

Minulle henkilökohtaisesti tärkein vastuullisuusoivallus on ollut ymmärtää oman kehityksen keskeneräisyys ja se, että vastuullisuus on jatkuvasti muuttuvia ja kehittyviä pieniä tekoja. Niin pieniä, että ne mahtuvat solahtamaan omaan arkeen ilman, että vastuullisuuden suorittamisesta tulee taakka.

Syvin haaveeni on, että verkkokauppamme ympärille kehittyy yhteisö, jossa jaamme tämän näkemyksen. <3

Terkuin, Petra


Tutustu Davines-joulukalenteriin täällä.

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: